renifer(ki)

Jak podaje Department Ryb i Dziczyzny na Alasce, podczas gdy zarówno samcom i samicom reniferów poroże rośnie latem każdego roku, samce zrzucają poroże na początku zimy, zwykle pod koniec listopada do połowy grudnia. Natomiast samice zachowują swoje poroże aż do wiosny, do czasu kiedy to na świat przychodzą młode.

Zatem, jeśli wierzyć wszelkim ilustracjom świątecznym od zarania dziejów, wszystkie renifery świętego Mikołaja to samice – łącznie z Rudolfem i Blitzem!

Można się było domyślić… TYLKO kobieta będzie w stanie ciągać po całym świecie zaprzęg z facetem w czerwonym kostiumie przez całą noc i się nie zgubić.


Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s