dieta dukana – przepis

Dzisiaj dla odmiany od testu na znajomość realiów życia w UK, coś z naszych własnych, codziennych realiów.

Nie będę się wdawać w dyskusje na temat diety.Pisałam już wcześniej, że stosujemy ją od 30 sierpnia. Łącznie, obydwoje zrzuciliśmy w tym czasie 30 kg. Jesteśmy jeszcze w drugiej fazie i pewnie w niej zostaniemy do połowy stycznia. Mimo, że staramy się urozmaicać jadłospis w ramach dozwolonych składników, czasami wkrada się monotonia i „zmęczenie” matariału w postaci niechęci do łososia. Teraz, kiedy spadł śnieg, ciężej też ze stekami. Nie smakują tak samo z patelni, jak z grila.

Zmierzam jednak do ostatniego eksperymentu kuchennego. Książka Dukana podaje przepis na klops (meatloaf) – bardziej pieczeń z mielonego mięsa. Mało atrakcyjny na pierwszy rzut oka, ale go nieco usprawniłam i wyszło całkiem fajne danie, które myślę, że zagości w naszym jadłospisie częściej.


Otóż biorę 2/3 mięsa z indyka (pierś), 1/2 mięsa z kurczaka (pierś albo uda bez kości). Wrzucam do malaksera i dodaję 2 surowe jajka, pół pęczka kopru, 3-4 łyżki sosu Worcester, pół tubki pasty pomidorowej, sól i pieprz. Wszystko miksuję, do uzyskania kelistej konsystencji. Nagrzewam piekarnik do 175 stopni.

Wykladam formę, jak na pasztet (albo keks), papierem do pieczenia i albo całą masę wrzucam do formy i wygładzam wierzch, albo wrzucam połowę, a na to szparagi i drugą połowę na wierzch szparagów.

Wersja trzecia, to brukselka, zamiast szparagów, z tym, że brukselkę trzeba przegotować 4-5 minut we wrzącej wodzie, przed wkładaniem do mięsa, ponieważ mięso upiecze się szybciej, niż brukselka potrzebuje.

Czasem na wierzch daję parę gałązek tymianku, jak mam. Jak nie mam, nie daję.


W międzyczasie, kiedy mięso się piecze, biorę dwa ząbki czosnku i przeciskam przez wyciskarkę. Siekam świeżą bazylię, do uzyskania 5-6 łyżek posiekanej. Rozgrzewam pół łyżki oleju arachidowego (lub oliwy – jak, kto woli) w garnku. Wrzucam czosnek i bazylię. Dodaję też pół suszonej papryczki chili. Kiedy czosnek zmięknie, ale nie jest jeszcze brązowy, dodaję dwie puszki siekanych pomidorów (nie najtańszych, o ile to możliwe), zagotowuję, zmniejszam gaz do minimum i zostawiam, żeby sobie pyrkało. Sól i pieprz do smaku.

Mięso piecze się około 20 – 25 minut. Jest gotowe, kiedy po lekkim naciśnieciu wierzchu widać przezroczysty płyn wokół ścianek formy.

Wystarczy wyjąć, pokroić w plasty, polać sosem i „smacznego”. Następnego dnia można plastry mięsa podsmażyć na patelni lub odgrzać w sosie.


2 responses to “dieta dukana – przepis

  1. podziwiam za wytrwałość. Mój jedyny jak dotąd epizod z dietą to dieta Dąbrowskiej, czyli warzywna glodówka, wytrzymałam tydzień, byłam nawet nie tyle głodna co cholernie nieszczęsliwa, i wszystko smakowało jak trawa😉

  2. dzięki🙂 tutaj też za dużego urozmaicenia na drugim etapie (obecnym) nie ma, ale z warzywami i mięsem już można pokombinować (nawet bez dodawania tłuszczu).

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s